e - ČS Fotografie 17/2013

Kód skladu e1713

Elektronické PDF vydání ČS Fotografie.

29,53 Kč s DPH

Bezpečná platba ThePay
Bezpečná platba ThePay

Více informací

Navzdory počasí je zde letní vydání magazínu Československá Fotografie s pestrou nabídkou článků, které vám pomohou vyřešit problémy jak s nedostatkem světla, tak s jeho nadměrným kontrastem. Zásadní materiál je věnován neobvyklému, silně výtvarnému zobrazení květin, a nebude chybět ani přesný postup jejich postprodukce. Další vělký článek se bude zabývat tvůrčí změnou reality, a pro mnohé možná trochu kontroverzním zásahem do čistoty fotografického sdělení.

Úvodník

Osobní názory, úvahy a příběhy Soni Lechnerové, šéfredaktorky ČSF, tentokrát o jednom zvláštním setkání.

Fotokaleidoskop

Zajímavosti a novinky ze světa techniky, které by neměly zapadnout.

Digitální filmová revoluce

BlackMagic Pocket Camera je průlomem v digitálním snímání videa, a přijatelnou cenu otevírá cestu k filmové kvalitě i amatérským videomakerům a nezávislým tvůrcům. Oproti běžným (i profesionálním) videokamerám a digitálním zrcadlovkám nabídne nesrovnatelné možnosti a kvalitu obrazu, a také dynamický rozsah 13 EV, díky kterému se zbavíte onoho typického "video" vzhledu svých sekvencí. Přečtete si také, v čem je natáčení s D-SLR problematické a proč...

Fotografujeme ohňostroj

Koncem června se v Brně koná již tradiční velká přehlídka ohňostrojů, a na ni navazuje fotografická soutěž, přijměte naše pozvání a zachyťte krásu světlic vlastním tvůrčím způsobem!

Fotokufr Delsey

K čemu je dobrý fotokufr, jak a kde ho používat, a co nabídne navíc značka Delsey s tímto elegantním produktem? Seznamte se s výsledkem několikatýdenního testování, máme pro vás i tip, k čemu ještě můžete fotokufr využít.

Tamron 24-70 mm f/2,8 VC USD

Základní světelný zoom pro Full Frame, a prodloužený základní zoom pro APS-C nás překvapil vynikající kresbou v celé ploše obrazu i dalšími vlastnostmi, především minimálním rozptylem světla odraženého od digitálního snímače, což je hlavní příčina nižší kresebnosti oblasti světel u Full Frame D-SLR.

Nevinná fotomontáž

Malou nevinnou montáží můžete změnit atmosféru vašich fotografií, vdechnout jim nový život, nebo přidat na dramatičnosti... Nebojte se diváka maličko ošidit, ne vše se dá vyfotografovat přímo, a v tvůrčí fotografii je dovoleno vše.

Svět zamotaný do koule

Fotofejeton Františka Dostála, vážně i s humorem, na téma věcí kulatých, které zachycují fotografie...

Hats, Hats, Hats...

Fotografické cykly jsou divácky úspěšné zvláště v případě, kdy jsou tematicky zaměřené na určitou oblast, nebo obsahují sjednocující prvek, což si ukážeme na příkladu emotivního cyklu s klobouky. Malé velké zamyšlení nad tím, co vše ovlivňuje vnímání vašich snímků.

Fotograf aktu Rostislav Košťál

Legendární brněnský fotograf aktů, Rostislav Košťál, se dožívá 70 let. Je zde další fotomedailon od Věry Matějů.

Fomei LED Light 600

Trvalé osvětlení je pro práci velmi pohodlné, snadno se transportuje, a má celou řadu užitečných vlastností. Panely osazené 600 LED diodami nás překvapily a zaujaly, a ukážeme vám proto, jak se s nimi pracuje, protože díky nim se možná přestanete bát umělého osvětlení. Užitečné jsou tyto panely také pro natáčení videa!

Bezedná studnice světla

Většina fotografů se setměním uklízí nádobíčko a odchází domů. My jsme naopak nádobíčko rozbalili, protože nejlepší fotografie vznikají v temné noci. Vzali jsme si sebou důležitého pomocníka, skvělý Power Pack pro napájení systémového blesku, který za nečekaně dobrou cenu umožní pořizovat skvělé noční fotografie. Čeká na vás nejen vysvětlení způsobu snímání a požadavků na úroveň tmy, ale i přesný postup, jak osvětlit i rozsáhlé scenérie v krajině. Článek doplněný atraktivními fotografiemi volně navazuje na seriál Kreativní pobíhání, tentokrát to bylo pobíhání noční.

Blesk a sluneční světlo

Třetí článek o svícení a blýskání doplní informace o použití různých druhů příslušenství v exteriérové fotografii, kde budeme kombinovat sluneční světlo a systémový elektronický blesk. Přímé sluneční světlo je pro Glamour a Fashion fotografii to nejhorší možné, a tak si ukážeme, jak snadno a levně jeho tvrdost napravit, a to za použití běžného systémového blesku, který je ve výbavě snad každého fotografa.

Práce v kreativní fotografii

Rádi bychom oživili trochu zprofanovanou oblast fotografie, tedy snímky, jejichž námětem je lidská práce. Zapojte se také do našeho projektu, ve kterém budeme hledat kreativitu různých povolání, a třeba přijedeme právě k vám!

Mluvte skrze fotografii

Na rozdíl od dokumentární a reportážní fotografie je kreativní přístup k lidským příběhům svobodný ve vaší volbě vizuálního ztvárnění! V dokumentární fotografii obrazem vyprávíme skutečné příběhy. V tomto článku vás budeme ale inspirovat k tomu, abyste postupovali obráceně. Vymyslete si příběh, a ten zachyťte na svých fotografiích, ze kterých můžet sestavit třeba koláž...

Takhle to tam nevypadá!

Rozsáhlý materiál věnovaný tvůrčí změně reality, pro někoho jistě kontroverzní odstraňování rušivých prvků z obrazu, a také výrazné postprodukční úpravě v epickém stylu. Pokud není naším úkolem čistě popisné dokumentování, není důležitá realita, ale výsledná fotografie. Pokud realitu nezměníme, nic nevytvoříme, a proto ani výsledná fotografie není tvůrčí, ale dokumentační.

Květiny trochu jinak

Zářivé barvy květin tentokrát opustíme, abychom vám ukázali, že i k tématu květin je možné přistupovat velmi kreativně, a s barvami šetřit! Rozsáhlý, obrazově atraktivní materiál Soni Lechnerové vás naučí lépe vnímat expresívní kompozici, a objevíte nové postprodukční úpravy a zbavíte se běžného, často přebarveného pohledu na květiny.

Asistent musí umět udělat z koně krávu

Robert Vano vám bude tentokrát vyprávět o asistentech, o jejich práci a povinnostech, a také o tom, jak dopadne asistent, který umyje okna...