e - ČS Fotografie 16/2013

Kód skladu e1613

Elektronické PDF vydání ČS Fotografie.

29,53 Kč s DPH

Bezpečná platba ThePay
Bezpečná platba ThePay

Více informací

Hned 18 skvělých článků o fotografii, fototechnice a postprodukci, a k tomu myšlenky, nápady, meziřádkové informace a inspirace - to je jarní vydání ČS Fotografie! Exkluzívní rozhovor s australským fotografem Billem Gekasem je současně unikátní fotoškolou s nákresy osvětlení a mnoha dalšími radami pro scénické fotografování, práci s dětmi a tipy pro vytváření rekvizit s minimálními náklady. Žhavé téma - retušování portrétů - vás podrobně seznámí se smyslem retuší i s jejich psychologickým vlivem na portrétované osoby, a poradí, jak, kdy a co retušovat a proč. Informacemi nabité vydání ČSF č. 16 vás nastartuje na letošní fotosezonu, a přinese nadstardartní dávku inspirace!

Úvodník

Osobní názory, úvahy a příběhy šéfredaktorky ČSF, tentokrát o obchodě s nápady a podpoře talentů.

Fotokaleidoskop

Zajímavosti a novinky ze světa techniky, které by neměly zapadnout, třeba nové objektivy Schneider-Kreuznach pro Full Frame D-SLR.

Vrstvy ve Photoshopu 2.

Pro každou oblast obrazu je vhodná jiná postprodukce. Práce ve vrstvách vám umožní vše kombinovat v jednom souboru! Naučte se využít maximum grafického editoru, upravte soubor v odlišném provedení a následně vše spojte do jednoho obrazu, a rozdílné úpravy ponechejte jen v určitých oblastech. Gumování, prolínání a slučování vrstev ve Photoshopu je profesionální postup postprodukce s neomezenými možnostmi.

Pentax MX-1

Krásný poloprofesionální kompakt v retrodesignu 70. let v recenzi Ondřeje Neffa.

Joby UltraFit Sling Strap

Nebude vás bolet za krkem, fotoaparát nebude padat s ramene, a přesto bude vždy připraven k okamžitému použití! Unikátní řešení popruhu na fotoaparát vás určitě nadchne!

Rookie Days

Rezervujte si čas na 8. června, a udělejte si fotovýlet do westernového městečka Halter Valley (Dnešice u Plzně), kde bude Jan Karbusický na rodeových závodech reprezentovat magazín Československá Fotografie svou benefiční jízdou, a to v disciplínách Pole Bending a Barrel Race...

Soutěž Zlaté oko

Podívejte se na nejlepší snímky letošní motoristické fotosoutěže.

Rozhledna Špulka

Pro milovníky fotografování dalekých výhledů vzniká nový projekt rozhledny, na které můžete mít i vy své jméno.

Zdenko Feyfar

Pozvánka na výstavu legendárního fotografa Zdenko Feyfara, který fotografoval i Josefa Sudka.

Akt - mistři černobílé fotografie

Klasické akty tak, jak je fotografovali mistři černobílé fotografie v druhé polovině minulého století a zvláště v době jeho rozkvětu u nás, tedy v 70. letech.

Retušovat! Ale jak?

V poslední době velmi diskutované téma, které má snad tolik pohledů, kolik je fotografů. Digitální postprodukce svádí k přehnaným úpravám, jiní autoři snad ze vzdoru proti tomuto trendu naopak neretušují vůbec. Kdy tedy retušovat, kdy ne, a jak mnoho? Rozsáhlý materiál s mnoha doporučeními a radami, jež se zamýšlí i nad tím, jak fotografie může ovlivnit psychiku fotografované osoby a její sebevědomí.

Macro Soft

Využijte extrémní chromatické vady zcela nevhodné kombinace ohniska objektivu a předsádky k vytváření snových makrofotografií!

Osten čili trn

Máme pro vás další tematickou soutěž! Sledujte její vyhlášení na našem Facebooku, zde máme malé vodítko a inspiraci v textu. Možná budete sami překvapení tím, co ostnů a trnů nás provází životem, a co vše s nimi můžete fotografovat! 

Leica M Monochrom

Fascinující detaily, schopnost zobrazit objekt o velikosti jednoho pixelu, jedinečná tonalita - to je unikátní, pouze černobíle snímající Leica M Monochrom v rozsáhlé prezentaci s ukázkami fotografií, u kterých jsme záměrně vybrali kresebně extrémně složité scény! A co teprve fotografie snímané na ISO 10000!!!

Nikon D5200

Představujeme vám novou rodinnou zrcadlovku Nikon D5200 s rozlišením snímače 24 Mpix. Přístroj svými parametry vyhoví jak náročným fotoamatérům, tak úplným začátečníkům, a my jsme jej pro vás vyzkoušeli v extrémních světelných podmínkách!

Kreativní White Balance

Pracovat podle návodu a obecných pouček nemusí vždy vést ke vzniku působivých snímků, a v případě kreativní fotografie to platí dvojnásobně! Vzepřete se pravidlům, a vyzkoušejte si kreativní White Balance, jež může zcela změnit atmosféru vašich snímků.

Zeširoka na výšku

Ultraširokoúhlé objektivy a jejich fascinující zobrazení prostoru se nejvíce uplatní u snímků exponovaných na výšku. Stačí jen najít zajímavý detail do popředí, trochu se přikrčit, a objektiv vykouzlí obraz, který pouhým okem nikdy neuvidíte! Proč tomu tak je? To se dočtete v tomto článku!

Bill Gekas - Holandské světlo z Austrálie

Na první pohled možná mnozí zaváhají, zda mají před sebou obraz, nebo fotografii... Australský fotograf Bill Gekas vdechl život staré malířské technice, které říkáme šerosvit. Staleté světlo, rekvizity, klasická kompozice, inspirace plátny starých Mistrů malířů, a nejmodernější digitální technika stojí za zrodem snímků, nad kterými užasnete! Článek je doplněn schematickými nákresy osvětlení a stavby scény, a Bill Gekas vám prozradí mnoho ze své fotokuchyně - není to tedy jen rozhovor, ale především rozsáhlá fotoškola, exkluzivně našim čtenářům Bill Gekas sděluje i to, co nenajdete nikde na internetu.

Nebezpečná fotografie

Fotoreportáž Soni Lechnerové z prostředí Zásahové jednotky České policie. V rozhovoru s šéfem této jednotky se dozvíte, proč je pro Zásahovou jednotku fotografie nebezpečná, a nebude chybět celá řada rad a postřehů z fotografování, a dozvíte se také, jak sluneční clona může zachránit objektiv.

Dodnes se ptám...

Tentokrát se Robert Vano rozvzpomíná na své fotografické začátky a na pana Horsta, který jej v mnoha směrech zásadně ovlivnil v jeho vlastní tvorbě.