e - ČS Fotografie 12/2012

Kód skladu e1212

Elektronické PDF vydání ČS Fotografie.

29,53 Kč s DPH

Bezpečná platba ThePay
Bezpečná platba ThePay

Více informací

Vrcholící léto si budete moci zpestřit fotografováním v noci, protože vám poradíme, jak na to. Opět připomeneme a ukážeme význam šedých přechodových filtrů, které jsou nyní konečně také skleněné! Podíváte se také na možnosti fotografování chromově lesklých objektů, odpočinout si budete moci při fotografování v leže u letních plevelů a nahlédneme do vizualizace symboliky v reportážní a svatební fotografii. Osvěžení vám přinesou ledovce Antarktidy i fotografování na jachtě...

Úvodník

Osobní názory, úvahy a příběhy Soni Karbusické, šéfredaktorky ČSF. Tentokrát na téma pády, dopady a mezní situace v životě.

Fotokaleidoskop

Zajímavosti a novinky ze světa techniky, které by neměly zapadnout, např. Gitzo Ocean s fascinujícím designem a odolností, nové objektivy Nikkor či první nezrcadlovka Canon...

80 let žižkovského fotoklubu

Není mnoho fotoklubů s tak dlouhou historií a významem, jako je ten žižkovský, kam občas zavítal i Josef Sudek.

Fotograf Antonín Kratochvíl

Slovem i fotografiemi se vám představí fotograf, který se teprve nedávno vrátil z emigrace.

Člověk nerozumný

Fotofejeton na téma farmaceutických kartelů a nejen zvířecího zdraví, o fotografiích, které mohou pomoci změnit názory i zákony, sáhneme do svědomí těm, kdo bohatnou na lásce člověka ke zvířatům.

Czech Speleo Photo

S fotoreportérkou Soňou Karbusickou jste se již mohli vydat na různá neobvyklá místa, a tentokrát vás ještě ke všemu vezme pod zem, kde fotografování rozhodně není nic snadného.

Nakupenda Afrika

Fotografování, příběhy a emoce, i výměna kola u auta mezi lvy na fotoexpedici National Geographic v Tanzánii. Další expedice se již blíží - pojedete s námi tentokrát i vy?

S fotoaparátem na moři

Co vše můžete vidět, vnímat a fotografovat, když se z vás stane námořník s fotoaparátem na krku... Dovolená nebo fotoworskhop na komfortní jachtě, to je skvělá příležitost pro skvělé fotografie spojená s romantikou a vůní slané vody. To vše nyní můžete s námi zažít také.

Lowepro Flipside Sport

Moderní, užitečný, s praktickým způsobem používání u akční fotografie, to je nový fotobatoh Lowepro Flipside Sport, díky kterému bude bezepečnější manipulace s technikou třeba i uprostřed stáda koní. V rámci tohoto článku se současně dozvíte zajímavé informace o fotografování s využitím přirozeného horizontu, a Jan Kartbusický vám také prozradí, proč tentokrát zcela záměrně nepracoval s polarizačním filtrem.

Světlo a chrom

Věděli jste, že chrom je ve skutečnosti černý, není možné jej osvětlit, a že patří k nejobtížněji fotografovatelným povrchům? A je možné vůbec chrom v interiéru smysluplně fotografovat, když se jedná třeba o sférický objekt? O mnoho jednodušší není ani fotografování členitých nesférických objektů, což vám ukáží ilustrace zobrazení chromovaného povrchu pistole. Fotografování chromovaných povrchů je zkrátka disciplínou pro fotografy s pevnými nervy, protože světlo zde nehraje žádnou roli, důležité jsou pouze odlesky.

Skleněné ND Gradual

Rozsáhlý materiál věnovaný šedým přechodovým filtrům, kdy, jak a proč je používat. A také skvělá zpráva - konečně přichází na trh skleněné přechodové filtry pro maximální kvalitu obrazu! Věděli jste, že dosud vyráběné šedé přechodové filtry v obroučkách byly zhotoveny také z optického plastu, nikoliv ze skla? Ukážeme si také možnost kombinovaného použití přechodového a celoplošného ND filtru a senzitometrické křivce najdeme důvody, proč je práce s přechodovým filtrem důležitá i v případě, kdy dynamický rozsah digitálního snímače na zachycení scény dostačuje. Nejde totiž jen o přepaly!

Světlo, Měsíc a konspirace

Po přečtení tohoto článku a vyzkoušení nabytých znalostí v praxi asi zjistíte, že fotografování ve dne je vlastně pěkná nuda. Fotografujeme v noci, kdy je světla málo, ale o to fantastičtější fotografie pořídíte, a mohou na první pohled vypadat, jako kdybyste je fotografovali ve dne. Jen na modré obloze se objeví hvězdy, oblaka získají pohádkový vzhled, a především pořídíte snímky, které nelze realizovat v mnoha oblastech ve dne, protože ta nejkrásnější místa jsou plná turistů. Fascinující noční fotografie čeká na vaše experimenty, a v první části článku vám dáme základní rady a tipy! Bonusem je také jednoduchá rada pro fotografování samotného Měsíce...

On The Road

Symbolika, kompozice a perspektiva, to jsou důležité složky v profesionální fotografii lidí. Naučte se s nimi plánovitě pracovat, podívejte se, jak nepatrnou změnou stanoviště snímání můžete změnit význam a symboliku třeba polní cesty! Kreativní pobíhání je tentokrát zaměřeno na použití silných teleobjektivů, jež přinesou výraznou změnu perspektivy a zobrazení terénních nerovností a linií. Dejte svým reportážním fotografiím třetí dimenzi!

Letní plevele

Fotoškola zaměřená na makrofotografii, u které se tentokrát budete pohodlně válet na zemi a užívat si konce léta. Letní plevele jsou v detailu překrásné a exotické, a společně s námi najdete různé možnosti, jak jejich krásu zachytit na výtvarně působících fotografiích.

V hledáčku je Antarktida

Fascinující černobílá Antarktida Václava Šilhy vás jistě nadchne... Poutavé vyprávění o cestě na Antarktidu, o zjištění, že barevná fotografie nevyjádří některé pocity, jakou techniku si vzít do extrémních podmínek...

Van Gogh nebyl cvok

Nebo byl? Svou teorii, a mnohé další úvahy má pro vás Robert Vano, se kterým si Soňa Karbusická tentokrát povídala na téma Umění a umělci.